Vrnjacka Banja

Vrnjačka Banja je razvijena turistička destinacija sa tradicijom od 155 godina, popularna kod domaćih i stranih turista koji žele, ne samo da se leče, već da se odmore, relaksiraju, uživaju i zabave se. Vrnjačka Banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji, tradicionalno vrlo privlačan turistički centar za odmor i rekreaciju koja je, pored Beograda, najposećenija turistička destinacija sa preko milion noćenja i više od 350 hiljada posetilaca u 2021. godini .

Vrnjačka Banja raspolaže sa sedam izvora mineralne vode: Snežnik, Slatina, Topla Voda, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, različitog fizičkog i hemijskog sastava koji blagotvorno deluju na organizam i pomažu u lečenju mnogobrojnih oboljenja. Brojni hoteli, pansioni, vile, restorani i kafići sa odličnom uslugom, mnoštvo sportskih terena, nekoliko otvorenih i zatvorenih bazena, trim staza, obližnji Goč koji raspolaže lepo uređenim ski stazama i veliki broj vrhunskih spa & velnes centara predstavljaju deo turističke ponude. Ono što je velika atrakcija je najveći aqua park u regionu Aqua park Raj koji je otvoren 2022. godine, kao i najveći panoramski točak na Balkanu visine 50 m sa 32 kabine otvoren u aprilu 2023. godine.

Vrnjačka Banja raspolaže smeštajnim kapacitetima od preko 15.000 ležaja, od kojih se oko 4.500 nalazi u hotelima, pansionima i apartmanskim naseljima. Ono što Vrnjačku Banju čini posebnom jeste i veliki broj luksuznih hotela visoke kategorije. Lokacija svakog hotela, savremeno opremljene, komforne i prostrane smeštajne jedinice, kao i izuzetna gastronomska ponuda, bazeni i spa centri su nešto zbog čega se sve veći broj ljudi opredeljuje za Vrnjačku Banju kao destinaciju.

Kada govorimo o lokalitetima, obavezna je šetnja vrnjačkim parkovima uz pratnju vodiča do Mosta ljubavi, obilazak Zavičajnog muzeja Belimarković, istorijskog i kulturnog centra Vrnjačke Banje, sa posetom gostujućoj izložbi i stalnoj postavci posvećenoj istorijatu Banje. Šetnja se nastavlja ka izvoru Tople mineralne vode i Japanskom vrtu, poklonu Japanske vlade Vrnjačkoj Banji u čast dugogodišnjeg prijateljstva naša dva naroda. Dalji obilazak se nastavlja kroz park do izvora Snežnik, Jezero, Slatina, uz usputni obilazak galerije slika naših lokalnih umetnika. Na Crkvenom brdu se nalazi crkva posvećena rođenju Presvete Bogorodice koju bi svakako trebalo videti, kao i nove staze patrijarha Pavla sa prelepim vidikovcem.

Južno od Zapadne Morave, a iznad Vrnjačke Banje izdiže se planina Goč. Spada u niže planine sa najvišim vrhom Ljukten (1.216 m) i izvorište je mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi i Rasini i daju posebnu draž planinskom krajoliku Goča. Planina Goč udaljena od Vrnjačke Banje 13 km, predstavlja glavno izletište stanovnika, ali i gostiju Vrnjačke Banje. Netaknuta priroda, kombinacija idealne klime, čistog vazduha i bujne vegetacije, povoljno utiče na anemičnost, jačanje imuniteta i nervni sistem i kao takva čini idealno mesto za šetnju, planinarenje, piknik, sportski turizam.